Zet je PiekerPower AAN in 5 stappen!

Herbelevingen

Herbelevingen, wat zijn het?

Wanneer je een herbeleving hebt, geeft je lijf de signalen die horen bij een eerdere situatie. Kortom je voelt je net als toen. Wanneer je een fijne herinnering hebt aan die situatie, is dat heel prettig. Je kan er echt energie uit putten. Als je juist terug wordt gehaald naar iets dat je verdrietig of boos maakte, of overweldigde of traumatiseerde, dan heeft die herbeleving juist een intense impact die veel van je vraagt.

Een herbeleving duurt langer dan een gewone herinnering

Een gewone herinnering kan even je aandacht vragen. Maar als het nodig is, of gewenst, kun je je weer op iets anders concentreren en speelt het niet meer op de achtergrond. Bij een herbeleving lukt dat niet. Dat heeft te maken met de hormonen en neurotransmitters die zijn vrijgekomen. De verhouding is verstoort en kenmerkend voor de herbeleving is dat de balans niet vanzelf hersteld wordt. Zo kun je dagen, weken of maanden blijven hangen in die signalen van je lijf.

Een herbeleving verstoort je routine

De hormonen en neurotransmitters maken dat je je moet focussen op overleven. Dus een simpel telefoontje kan mislukken, omdat je je aandacht er niet op kan richten. Boodschappen doen is een ramp, je kan niet leren voor een tentamen. Je vergeet verjaardagen en je weet niet meer op woorden te komen. Het kan maken dat je je schuldig, dom, onhandig of ondankbaar voelt. En dat maakt het natuurlijk weer een stuk erger.

Herbelevingen, een vicieuze cirkel

Herbelevingen na een trauma

Het lukt je niet meer om te relativeren. Iedereen heeft wel eens een missertje, maar jij kan je niet meer aan de gedachte onttrekken dat jij alles fout doet, of niks meer goed kan doen. Dat zeggen mensen met herbelevingen ook letterlijk. Een ander heeft geen idee wat er speelt en ziet niet die worsteling in jouw hoofd. Je voelt haarfijn aan dat ze je een aansteller vinden en dat voelt als een afwijzing. Je wil serieus genomen worden.

Blijven hangen in de herbelevingen bij een PTSS

Het kan zijn dat je nu de neiging krijgt om het dus uit te gaan leggen. Maar ook nu kom je weer niet op de goede woorden. Je ziet nog steeds onbegrip bij die ander en doet er een schepje bovenop. Het laat je niet meer los. En dat kost dus bakken energie. Erger nog, het maakt dat je blijft hangen in die momenten, je herbelevingen gaan zich stapelen. En je komt geen stap verder zo.

Herbelevingen doorbreken

Herbelevingen bij een trauma of PTSS vragen een keerpunt

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een jarenlange herbeleving houdt op deze manier. Soms is er een omslagpunt, omdat je moet verhuizen, of een relatie gaat er aan ten onder. Of er overlijdt een dierbare, of juist iemand die continue de herbelevingen aanwakkerde. Op zo’n moment kan door toeval een keerpunt ontstaan. Maar meestal is een keerpunt dus moeilijk zelf in gang te zetten.

Herbelevingen bij een trauma of PTSS uitpluizen

Het is mogelijk om een herbeleving zo uit te pluizen en te ontrafelen, dat er een keerpunt in zicht komt. Het allerbelangrijkste is dus eerst mensen bewust maken van het feit dat ze herbelevingen hebben. Het grootste misverstand bij herbelevingen is, dat je ook werkelijk flashbacks zou hebben. Dat is lang niet altijd het geval. Meestal zijn herbelevingen goed gecamoufleerd.

De herbelevingen herkennen als zodanig

Heb ik herbelevingen?

Wanneer je in de gaten krijgt hoe je eigen herbeleving zich uit, kun je beginnen met het ontrafelen. Meestal vind je hem heel eenvoudig, door eens goed stil te staan bij welke gewoonte van jou jij liever verborgen houdt. Bij PiekerPower® mag je die overigens gewoon nog steeds verborgen houden hoor. Dat geeft wat rust.

Die gewoonte vinden anderen ongemakkelijk

En omdat ze dat zo vaak gezegd hebben, toen je heel jong was, lijkt het ook echt erg. Maar mensen zijn nogal direct en ongezouten naar kinderen. Jammer is dat. Volwassenen onder elkaar kunnen het ook best hard spelen. Die simpele oordelen komen hard binnen en wakkeren je herbeleving aan. Eigenlijk ga je jezelf schamen en schuldig voelen omdat jij je niet aan weet te passen.

Het PiekerPower® Stappenplan laat je er anders naar kijken

Ik gun je dat je van dat gevoel loskomt. Liever vandaag dan morgen. En daarom heb ik de PiekerPower® Stappen voor iedereen beschikbaar gesteld. Ga er mee aan de slag en kijk hoever je zelf kan komen. En anders geef ik je graag een extra zetje.

Geen reacties om te tonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *